Romania gratuit
Caderea parului nu ar trebui sa fie motiv de ingrijorare atunci cand numarul firelor cazute nu trece de 100 pe zi. Atunci cand vorbim de o pierdere excesiva, poate fi vorba de alopecie, o afectiune dermatologica la nivelul foliculilor pilosi.
Cunoscuta si sub denumirea de calvitie, ea poate fi permanenta sau temporara. Cauzele pot fi de natura hormonala, genetica sau cauzate in urma unor tratamente sau boli adiacente de care suferiti. Inainte de a alege un tratament, medicul specialist va diagnostica tipul de alopecie:
Alopecia areata |
Apare local in zona scalpului si are forma circulara. De regula, barbatii se confrunta cel mai des cu astfel de afectiune, acestia pot observa o chelie neobisnuita doar in crestetul capului. |
Alopecia difuza |
Parul isi pierde densitatea Se manifesta pe intregul scalp |
Alopecia universalis |
Forma avansata, parul se pierde complet Cauza necunoscuta Unii specialisti confirma ca in acest caz ar putea aparea in urma unei boli de natura autoimuna in care sistemul imunitar este slabit si ataca foliculii de par |
Alopecia androgenica |
Specifica barbatilor Cauza cea mai comuna acestui tip este genetica si de mosteneste de la parinti. |
Pentru a putea intelege de ce ne cade parul in mod excesiv, e important de inteles ce este si cum functioneaza un ciclu de crestere normal. Fiecare include 3 faze, prima fiind cresterea sau faza anagena. Celulele bulbului pilos incep sa se inmulteasca, declansand o crestere normala de 1 cm pe luna. In cea de-a doua faza, categena, foliculul pilos intra in inactivitate iar cresterea inceteaza pentru aproximativ 3 saptamani. In ultima faza, telogena, nu se mai produc tulpini de par iar firele ‘moarte’ incep sa cada pentru a face loc celor noi sa creasca.
Atunci cand vorbim de o cadere excesiva, cauza din spate poate fi determinata doar de specialist. Nu e indicat sa presupunem de ce ne cade parul deoarece factorul declansator poate fi necunoscut. In general, simptomele comune care trag un semnal de alarm sunt mancarimi ale scalpului, matreata in exces, sau dureri de piele. Tototdata, e bine de stiut ca alopecia se manifesta diferit la femei si barbati, tratamentul de asemenea difera o data stabilit un diagnostic.
La femei, caderea parului poate avea ca si cauze principale anumite tulburari autoimune sau boli tiroidiene. In functie de predispozitia genetica si hormonala, femeile se confrunta cu caderi in exces la menopauza atunci cand productia de progesteron si estrogen scade. Stresul fizic si emotional pot de asemenea duce la caderea in exces a parului, in anumite cazuri declansand alopecia.
Variate deficiente nutritionale survenite in urma unei nasteri, dieta saraca in vitamine si minerale, fumatul, dar si administrarea de medicamente precum anticonvulsivantele sau pastile antidepresie pot determina o cadere alarmanta. Tratamentul anticadere nu se ia dupa ureche. Un consult specializat la medicul dermatolog va determina cauza in urma unor analize pentru caderea parului. Daca diagnosticul este intradevar alopecie - precum cazul de alopecie Jada Pinkett Smith, sotia cunoscutului actor Will Smith - specialistul va stabili un plan de tratament ce poate include:
Cum se combate caderea excesive a parului? |
O dieta variata si bogata in vitamine, minerale si alti nutrienti necesari stimularii cresterii O pauza completa de la stilizarea parului de orice fel Un sampon degresant si o masca de par pt caderea parului hidratanta Uleiuri de par esentiala ce ajuta la regenerare Tratament medicamentos pe baza de substanta activa Exercitii fizice menite sa diminueze nivelul de stres din corp precum yoga, msaja capilar, sau meditatie |
La barbati, lucurile stau diferit datorita naturii genetice, majoritatea confruntandu-se cu alopecie atunci cand pe linia paterna exista cineva ce se confrunta deja cu aceasta afectiune dermatologica. In anumite cazuri, alopecia este temporara si se declanseaza o data cu inaintarea in varsta.
Alti factori ce contribuie la caderea excesiva ar putea fi si infectii fungice la nivelul scalpului ce nu au fost tratate la timp, deficiente in organism de proteine sau fier, traumatismele, stresul, vitamina A in exces, medicamentele ce slabesc sistemul imunitar, sau pierderea in greutate. Pentru stabilirea unui tratament, se recomanda un consult dermatologic in urma caruia specialistul va determina un plan de tratament. Acesta ar putea fi bazat pe:
Ghid de tratare si stimulare a cresterii parului la barbati |
Sampon si masca speciala pentru stimularea cresterii Masaj periodic al scalpului Suplimente nutritive ce ajuta la regenerarea firelor de par O dieta bogata in proteine si exercitii fizice pentru reactivarea intregului organism Un tratament medicamentos cu aport de substanta activa precum Finasteride |
Desi suntem diferiti, exista tratamente anticadere care chiar functioneaza. Inainte de a decide pe care sa-l urmati, e necesara o analiza amanuntita a cauzei. O data stabilita cauza, medicul dermatolog poate pune un diagnostic si in consecinta, recomanda un tratament care sa ofere rezultate vizibile.
Exista zeci de tratamente pentru caderea parului facute acasa. Fie ca vorbim de galbenus de ou cu miere de albine aplicat ca masca sau de apa de orez, acestea nu sunt menite sa trateze alopecia. Calvitia este o afectiune dermatologica grava ce poate fi combatuta doar in urma analizelor medicale. Terapia completa este complexa si personalizata, urmand urmatorii pasi:
O solutie standard anticadere a parului universala nu exista, mai ales daca ati fost diagnosticat cu alopecie. Inainte de a incepe orice tip de tratament pe baza de pastile, consultati specialistul. Majoritatea pastilelor disponibile pe piata au la baza vitamine si minerale menite sa stimuleze regenerarea. Acestea nu trateaza cauza, iar calvitia este o afectiune dermatologica genetica.
Exista diverse remedii pentru caderea parului care promit sa faca minuni. Inainte de a achizitiona un produs, cereti un sfat de la dermatolog. Astfel, veti sti sigur daca rezultatele vor fi pe masura asteptarilor. De regula, un tratament medicamentos dureaza pana la 3 luni, timp in care specialistul va monitorizeaza si va poate indica daca intradevar este benefic organismului si tipului de alopecie de care suferiti.
Tratamentele naturiste anticadere sunt printre preferatele celor ce nu se confrunta cu o afectiune dermatologica grava precum calvitia. De multe ori avem tendinta de a ne panica atunci cand observam ca ne cade mult par. Cauza ar putea fi un stres emotional ce se trateaza foarte usor.
Caderea parului dupa nastere, de exemplu, nu este un motiv de panica. Majoritatea femeilor sufera de deficiente de vitamine si minerale in urma alaptarii, iar in acest caz un tratament natural este cel mai indicat. Acelasi lucru il putem spune si despre caderea parului dupa covid. Aici vorbim de o afectiune temporara ce nu trebuie confundata cu alopecia si se trateaza in deplina siguranta cu un aport de nutrienti indicat de specialist.
Sampoanele anticadere si-au dovedit eficienta in randul celor care se confrunta cu pierderi temporare de par o data cu schimbarea anotimpurilor sau in urma unui eveniment de stres major. Majoritatea sampoanelor au fost concepute pentru a intari firul de par, oferindu-i elasticitate si vitalitate. In compozitie, acestea pot contine diverse substante speciale precum Aminexil, uleiuri esentiale, dar si vitaminele B5, B3 si B6.
De retinut e ca sampoanele nu lupta improtriva alopeciei. Desi acestea intaresc firul de par, nu se adreseaza persoanelor cu calvitie. Doar un tratament specializat face fata in acest caz si doar atunci cand sunteti diagnosticat cu alopecie tratabila. In anumite cazuri, calvitia este permanenta si ireversibila.
Caderea parului poate interveni atunci cand corpul nu este alimentat corect. Viciile precum consumul de alcool si fumatul pot de asemenea stimula caderea. Preventia consta in tratamentul pe baza de vitamine indicat de medicul dermatolog. Pentru stimularea cresterii, trebuie imbunatatita circulatia scalpului.
Dozele optime de vitamine C, B si E sunt prescrise in urma analizelor medicale. O data stabilita gradul de deficienta, medicul va recomanda un dozaj zilnic ce poate dura pana la 3 luni de tratament. In cazul in care ati fost diagnosticat cu alopecie sau calvitie, vi se poate recomanda sa incepeti un plan de tratament cu Propecia (Finasteride). Avand la baza substanta activa de Finasteride, Propecia stimuleaza de la radacina cresterea si a fost aprobat precum unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru alopecie la barbati.
Indiferent de tipul de tratament ales, e bine sa optati si pentru un consult terapeutic daca va confruntati cu alopecie. Ajutorul specializat poate fi de folos in cresterea stimei de sine, diminuarea staii de anxietate si depresie care nu fac altceva decat sa agraveze boala, avand un impact major si direct asupra calitatii vietii. Alopecia nu afecteaza in niciun fel sanatatea, dar poate crea un disconfort psihic cu efecte nedorite pe termen lung.