Romania gratuit
Antibioticele fac parte dintr-un grup special de medicamente menite sa trateze diverse tipuri de infectii. Exista aproximativ 100 de tipuri diferite care acopera o gama variata de infectii bacteriene. Penicilina e printre primele descoperite in 1928 de catre bacteriologul Alexander Fleming.
E bine de stiut ca antibioticele fie omoara bacteriile, fie opresc raspandirea lor. Administrarea se face doar la indicatiile specialistului iar atunci cand sunt luate fara recomandare, pacientul risca sa dezvolte rezistenta la antibiotice.
Conform structurii chimice, exista variate clase de antibiotice, fiecare din ele avand un spectru de activitate, respectiv un mecanism de actiune in lupta contra bacteriilor. Fiecare tip sau clasa reprezinta un grup de antibiotice cu proprietati farmacologice si chimice similare. Se disting 10 clase princinpale. Lista antibiotice de la A la Z este prezentata in tabelul de mai jos.
Peniciline |
Se mai cunosc sub denumirea de antibiotice beta-lactamice. Actiunea se face prin inhibarea sintezei din peretele bacteria, neutralizand bacteria. |
Cefalosporine |
Similare cu Penicilina, Cefalosporinele au spectru larg de activitate si actioneaza prin distrugerea bacteriei. |
Carbapeneme |
Reprezinta cel mai larg spectru de activitate din toate antibioticele prezentate. Se folosesc in cazuri de infectii severe si moderate |
Macrolide |
Au fost descoperite in 1952 ca alternativa perfecta la Penicilina. Se administreaza pacientilor cu alergie sau rezistenta la alte tipuri de antibiotice. Efectul este bacteriostatic, nu distruge bacteria, doar inhiba dezvoltarea ei. |
Tetracicline |
Au spectru larg si opresc raspandirea infectiilor inhiband cresterea. Se utilieaza in numeroase infectii, inclusiv otita, acnee, sau infectii la plamani |
Chinolone |
Desi si-au dovedit eficienta, se prescriu doar in cazuri speciale. Chinolonele nu sunt indicate oentru bronsita, sinuzita sau alte afectiuni necomplicate. Spre deosebire de alte antibiotice, acestea prezinta un risc ridicat de efecte adverse. |
Lincomicine |
Efectul este bacteriostatic si se utilizeaza in tratarea infectiilor la animale. Se absorb rapid direct in pielea infectata. La om, se iau pentru infectii acute precum cele osoase, articulare, sau intra-abdominale. Se administreaza si local sub forma de creme pentru candidoza sau pentru ovare inflamate. |
Sulfonamide |
Antibiotic de sinteza prescris rar datorita rezistentei dobandite. Prezinta spectru de activitate larg si are efect bacteriostatic. Se prescrie pentru infectiile ale urechilor sau pneumonie. |
Glicopeptide |
Se recomanda atunci cand alte antibiotice nu dau rezultate. Glicopeptide au actiune antistafilococice si se administreaza impotriva infectiilor osoase, stafilococ auriu, sau osteomielite. |
Aminoglicozide |
In mod special, acestea se folosesc pentru a trata tuberculoza. Sunt antibiotice infectabile ce se prescriu doar in cazul infectiilor bacteriene grave. |
Tratamentul cu antibiotice la persoanele adulte pot fi solutia impotriva unor tipuri de infectii grave sau moderate. Insa, acestea nu trebuie administrate dupa ureche deoarece pacientul risca sa aleaga varianta incorecta ce poate pune sanatatea in pericol. Tratamentul cel mai frecvent intalnit la adulti este impotriva stafilococului auriu, sau Escherichia coli, cauza principala a infectiilor urinare. De asemenea, antibioticele se mai prescriu si pentru a trata amigdalita, tusea convulsiva, cistita, sau septicemie.
Inainte de a incepe un plan de tratament, medicul va pune un diagnostic in urma caruia va prescrie antibioticul cu gradul cel mai ridicat de actiune. Acestea pot fi administrate si inainte interventiilor chirurgicale, pentru diaree, celulita infectioasa, sau alte infectii bacteriene ale pielii.
Indiferent de motiv, inainte de incepe administrarea cu antibiotice la copil, parintele trebuie sa ceara opinia medicului pediatru. Astfel se diminueaza riscul de aparitie a rezistentei la antibiotic. De retinut e ca acestea nu se prescriu pentru infectii virale cum sunt gripa, covid, sau raceala.
In urma analizelor, medicul va determina daca exista alergia la antibiotice, urmand sa prescrie tipul potrivit infectiei bacteriene si cu eficacitatea cea mai ridicata. Doza trebuie respectata chiar daca copilul isi revine mai repede. In caz contrar, se poate dezvolta rezistenta.
In general, antibioticele la copii se iau daca: |
Infectia nu poate fi combatuta cu alte tipuri de medicamente Vindecarea dureaza foarte mult Infectia provoaca complicatii grave Infectie devine contagioasa Copilul are sinuzita acuta bacteriana si nu virala Apare febra si tusea iar medicul recomanda antibiotic |
Afectiunea urinara e printre cea mai comuna forma de infectie bacteriana. Acesta se trateaza cu remedii naturiste, medicamente, iar in cazuri grave cu antibiotice. In general, cauza afectiunii este prezenta anumitor germeni patogeni din tractul urinar. Pot aparea din cauza sensibilitatii sau alergie la sapun, in urma contactului sexual, sau chiar a depresiei.
Antibioticele prescrise cel mai adesea sunt cele din seria Penicilinei. Daca pacientul este alergic, medicul poate recomanda Macrolidele, Zithromax (Azitromicina) fiind printre cele mai indicate de specialisti.
Exista doua clase principale de antibiotice: cu spectru ingust si larg. Cele cu spectru larg au rolul de distrugere a microorganismelor patogene, reducand populatia bacteriilor din organism. Cele cu spectru ingust actioneaza doar asupra bacteriilor specifice. Desi sunt extrem de eficiente, bacteriile pot dezvolta rezistenta, acesta fiind si principalul dezavantaj al antibioticelor si motivul pentru care medicul poate recomanda un anumit tip de antibiotic cu un altul. Printre cele mai comune antiobiotice cu spectru larg se numara Penicilina, Cefalosporina, Carbapeneme si Macrolidele.
Acneea este o afectiune inflamatorie cronica ce se manifesta pe fata, brate sau spate, in zone ale corpului cu glande sebacee. Desi extrem de des intalnita, in unele cazuri gravitatea acneei poate declansa leziuni bacteriene, motiv pentru care medicul poate prescrie antibiotic.
Tratamentul este personalizat si adaptat pacientului in functie de tipul de acnee, varsta, si severitate. O data prescris antibioticul, acesta are rolul de a combate inflamatia, hiperproliferarea bacteriei si excesul de sebum. Pentru eficienta maxima, medicul poate recomanda o combinatie de antibiotic si retinoizi cu rol antiinflamator.
De multe ori infectiile respiratorii sunt virale si nu de natura infectioasa, motiv pentru care medicul va prescrie un tratament simptomatic. Daca infectia e de natura bactericida, atunci se va opta pentru tratamentul cu antibiotic pentru plamani. In functie de severitatea afectiunii, locul infectiei si varsta pacientului, medicul va decide ce tip de antibiotic se potriveste cel mai bine.
In cazul pneumoniei bacteriene sau a bronsitei cronice determinate de bacteria Streptoccocus pyogenes, se prescriu de regula antibiotice din gama aminoglicozidelor. Scopul este de a inhiba sinteza proteinelor, eliminand bacteria responsabila pentru declansarea infectiei.
Helicobacter pylori este bacteria principala ce cauzeaza adenocarcinomul gastric sau ulcerul peptic. In urma unui diagnostic pus de specialist, tratamentul presupune o combinatie de antibiotic si inhibitor de pompă de protoni. In cazuri grave, se dispune suplimentarea terapiei prin vaccinare si administrarea de probiotice pentru protejarea florei intestinale.
In functie de gravitatea infectiei, durata tratamentul poate fi intre 7 si 14 zile. Alegerea medicamentelor se face dupa o analiza a istoricului medical al pacientului, determinand astfel si eventualele alergii la alte substante sau antibiotice administrate in trecut ce au dezvoltat rezistenta.
Infectiile dentare sunt afectiuni ce trebuie tratate de la sursa. In cazuri exceptionale, durerile nu pot fi combatute prin tratamente stomatologice comune, si astfel dentistul poate prescrie un antibiotic pentru ameliorarea durerii si a inflamatiei. Astfel de infectii sunt eliminate complet doar prin eradicarea tesutului infectat, scoaterea nervului din dinte, si administrarea antibioticului direct pe canalul dintilor afectati.
Cel mai comun tratament pentru astfel de dureri are la baza Penicilina si Macrolidele de tipul Azitromicina din Zithromax. In cazuri speciale, medicul stomatolog poate recomanda medicatia antifungica, ce lupta si impotriva infectiilor orale precum candida.
Desi nu sunt la fel de puternice precum antibioticele medicamentoase, variantele naturale prezinta sanse reale de succes atunci cand infectia bacteriana nu e grava. Totodata, acestea se pot lua in siguranta fara reteta de la medic, si se recomanda pentru durerile de spate, pentru gat, sau in sarcina, atunci cand nu este indicata administrarea de antibiotice clasice.
Principalele avantaje sunt absenta efectelor adverse, deoarece antibioticele naturale nu impacteaza tranzitul sau flora intestinala. Mierea de Manuka, usturoiul, si ghimbirul se numara printre cele mai eficiente. Acestea lupta cu bacteriile prin efecte antiinflamatoare, antioxidante, antifungice si antiseptice avand rol imunostimulator.
Atunci cand durerile ne dau batai de cap, primul impuls este sa incepem un tratament cu antibiotic in speranta ameliorarii. Pentru o administrare eficienta, e bine sa consultam un specialist inainte. Daca optati pentru antibiotice fara reteta, sfatul principal este sa alegeti variante naturale din plante precum echinaceea, oregano sau ghimbir.
Exista pe piata suplimente naturiste cu beneficii similare antibioticelor, dar fara efectele secundare asociate variantelor clasice. Alte alternative naturale au in compozitie propolis sau argint coloidal sub forma de comprimate sau geluri cu aplicare local direct pe tipul de infectie.
Specialistii recomanda sa se evite complet alcoolul pentru nu risca eventualelor complicatii precum ameteala, varsaturi, toxicitate hepatica sau somnolenta. Anumite antibiotice pot creste tensiunea arteriala daca se consuma alcool, si pot chiar provoca urticarii si alergii. Cel mai indicat este sa intrebati medicul si sa cititi prospectul antibioticului recomandat.
Desi nu scade eficienta sau actiunea in corp a antibioticului, pacientii se pot confrunta cu efecte nedorite asupra sanatatii. Exista sanse ca pacientii sa se confrunte cu palpitatii, dureri abdominale, sau o crestere alarmanta a tensiunii arteriale.
La fel ca oamenii, si animalele se pot confrunta cu infectii bacteriene. Pentru timpan fisurat, otita sau alte inflamari ale urechii, se prescriu de catre medicul veterinar antibiotice din clasa Penicilinelor. Inainte de administrare, cainele va fi evaluat si se recomanda analizele de sange.
Astfel, se determina potentiale alergii, stare generala de sanatate si alte afectiuni ce ar putea cauza efecte secundare nedorite. Antibiotice si lactate nu se recomanda, deoarece laptele poate incetini absorbtia compusilor activi, anuland efectul.
Ne putem da seama daca pisica noastra sufera de o infectie atunci cand apar simptome precum modificari de tranzit intestinal, comportament agitat, inflamatii vizibile, sau febra. Diagnosticul e stabilit de veterinar, si poate incepe cu tratament topic direct pe rana. Daca infectia este interna, se prescriu comprimate in doze speciale in functie de greutatea pisicii.
Indiferent de motivele pentru care se opteaza pentru terapia cu antibiotic, e indicat sa nu incepem un tratament fara sfatul medicului. Antibioticele sunt medicamente speciale ce functioneaza doar daca sunt administrate in doze corecte. Pentru efecte benefice cu reactii secundare minime, planul de tratament trebuie respectat pana la finalul terapiei.